Ανδρολογος-Ουρολογος

ΟΡΙΣΜΟΣ

Φίμωση είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου κατά την έλξη της ακροποσθίας. Δηλαδή με απλά λόγια μπορούμε να πούμε «όταν τραβάμε το δέρμα προς τα πίσω και δεν βλέπουμε το κεφαλάκι έχουμε φίμωση». Είναι πολύ συχνή πάθηση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Κατά τη νεογνική ηλικία 50% των αγοριών έχουν φίμωση. Είναι κάτι το αναμενόμενο, δεν μας ανησυχεί γιατί με την πάροδο του χρόνου θα αποκατασταθεί αυτόματα. Έως την ηλικία των τριών ετών καλό είναι να αποφεύγονται οι βίαιες και επίμονες προσπάθειες να αποκαλυφθεί η βάλανος γιατί θα δημιουργηθεί ουλώδης ιστός στην περιοχή και μία φυσιολογική φίμωση θα την μετατρέψουμε σε παθολογική. Οπότε η μόνη λύση θα είναι το χειρουργείο. Στο χρονικό διάστημα αυτό συστήνεται παρακολούθηση από τον ειδικό και θα επέμβει μόνο αν κριθεί απαραίτητο. Στους ενήλικες είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο. Συμβαίνει λόγω χρόνιας φλεγμονής στην περιοχή, χρόνια βαλανοποσθίτιδα. Κυρίως στους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη, βραχύ χαλινό ή λόγω κακής υγιεινής της περιοχής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η φίμωση του πέους δεν επιτρέπει τον καθαρισμό του και μπορεί να δημιουργήσει σμήγμα και δυσοσμία. Εμποδίζει την έξοδο των ούρων και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει διαταραχές από το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα (υδρονέφρωση)σε βρεφική ηλικία. Η παραμονή των ούρων και η συνεχής υγρασία προκαλεί συχνά φλεγμονή στην περιοχή και βαλανοποσθίτιδες. Υπάρχει δυσκολία και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Υπάρχουν μερικές έρευνες που συσχετίζουν την φίμωση με τον καρκίνο του πέους, φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές μία φίμωση μπορεί να υποκρύπτει έναν καρκίνο του πέους όταν δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ η βάλανος και δεν γνωρίζουμε τι έχει προκαλέσει ο χρόνιος ερεθισμός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση της φίμωσης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Εκτελείται μια επέμβαση η οποία λέγεται περιτομή. Οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι την κάνουν για θρησκευτικούς λόγους σε βρεφική ηλικία. Περιτομή γίνεται επίσης όταν έχει δημιουργηθεί ένας δακτύλιος από το ίδιο το δέρμα που δυσκολεύει την αποκάλυψη της βαλάνου ή όταν έχουμε επώδυνη στύση κατά την σεξουαλική επαφή Είναι επέμβαση ρουτίνας. Στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ στα παιδιά με γενική νάρκωση. Τοποθετούνται ράμματα απορροφήσιμα και το τραύμα επουλώνεται σε 20-25 ημέρες ενώ ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα και επανέρχεται στην εργασία του άμεσα.

Η ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η LASER ΠΕΡΙΤΟΜΗ

1. Αναίμακτη,

2. Ανώδυνη,

3. Με γρηγορότερη επούλωση του τραύματος,

4. Με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα,