ΟΡΙΣΜΟΣ

Η θέση στην οποία βρίσκεται ο όρχις ονομάζεται όσχεο. Φυσιολογικά περιβάλλεται από μία ελάχιστη ποσότητα υγρού, για να επιτυγχάνονται οι κινήσεις του όρχεως χωρίς τριβή και πόνο. Υπάρχουν καταστάσεις που αυξάνουν την ποσότητα του υγρού, με αποτέλεσμα να προκαλείται διόγκωση στο όσχεο που μπορεί να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η συλλογή αυτή υγρού γύρω από τον όρχι ονομάζεται υδροκήλη. Συνήθως εμφανίζεται μόνο στον έναν όρχι. Η υδροκήλη είναι πολύ συχνή στα νεογνά και ανήκει στην κατηγορία της συγγενής υδροκήλης. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και στις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν υπάρχει χρονικό όριο.

Αιτιολογία.

Η υδροκήλη μπορεί να σχηματιστεί κατά την ενδομήτρια ζωή. Είναι συγγενής υδροκήλη και συμβαίνει όταν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του οσχέου και της περιτοναϊκής κοιλότητας, λόγω παραμονής ανοικτού του ελυτροπεριτοναικού πόρου. Αυτό φυσιολογικά κάποια στιγμή κλείνει, και το υγρό απορροφάται έως το 1ο έτος της ζωής. Σε κάποιες περιπτώσεις, το υγρό παραμένει , η υδροκήλη δεν υποχωρεί και απαιτείται χειρουργική διόρθωση. Η φλεγμονή, όπως επιδιδυμίτιδα ή ορχίτιδα αποτελεί αίτιο υδροκήλης. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα τραυματισμού του όρχεως ή ακόμη και από έναν καρκίνο του όρχεως.. Αποτελεί επίσης, συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης κιρσοκήλης.

Συμπτώματα.

Εμφανίζεται ως προοδευτική, ανώδυνη διόγκωση του όρχεως. Συνήθως, η υδροκήλη είναι ακίνδυνη, δεν δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα. Δεν προκαλεί πρόβλημα γονιμότητας και δεν προκαλεί πρόβλημα στην στύση. Πολύ συχνά , όμως, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, δημιουργεί έντονο αισθητικό πρόβλημα και ένα αίσθημα βάρους στον όρχι. Eξαιρετικά σημαντικό είναι να αποκλειστεί κάποια πιο σοβαρή πάθηση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει υδροκήλη, όπως καρκίνος του όρχεως.

Σύσταση : «Αν έχετε οποιαδήποτε διόγκωση στο όσχεο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Ουρολόγο σας, άμεσα».

Διάγνωση.

Η κλινική εξέταση, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί, για να τεθεί η διάγνωση της υδροκήλης. Το υπερηχογράφημα όρχεων θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του οσχέου.

Θεραπεία.

Η υδροκήλη απαιτεί θεραπεία, μόνο αν είναι αρκετά μεγάλη, αν προκαλεί πόνο και για αισθητικούς λόγους. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και η επέμβαση ονομάζεται πλαστική υδροκήλης. Για τα βρέφη συστήνεται απλή παρακολούθηση, γιατί συνήθως η υδροκήλη εξαφανίζεται μέσα στον 1ο χρόνο ζωής. Επίσης, και στους ενήλικες υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο αλλά είναι πολύ σπάνιο. Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας, μίας ημέρας νοσηλείας, ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο και επανέρχεται στην εργασία του σε 10 ημέρες. Η αναισθησία είναι τοπική, «μουδιάζει το σώμα από την μέση και κάτω», πραγματοποιείται ραχιαία αναισθησία. Εναλλακτικά, μια προσωρινή λύση που μπορεί να γίνει στον χώρο του ιατρείου αποτελεί αναρρόφηση του υγρού με βελόνα. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του άμεσα. Το μειονέκτημα της αναρρόφησης αποτελεί το υψηλό ποσοστό επανεμφάνισης της υδροκήλης αλλά μπορεί να επαναληφθεί όποτε χρειαστεί. Προτιμάται, συνήθως, σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και για τα οποία αποτελεί αντένδειξη η χειρουργική επέμβαση.