Ανδρολογος-Ουρολογος

ΟΡΙΣΜΟΣ

Πρέπει να διαχωρίζεται από την φίμωση, η οποία είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (δεν βγαίνει το κεφαλάκι έξω) ενώ στην παραφίμωση το δέρμα που καλύπτει την βάλανο κατεβαίνει αλλά υπάρχει αδυναμία επαναφοράς του στην αρχική θέση. Είναι μια επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεσα αντιμετώπιση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Συμβαίνει συχνά μετά από τοποθέτηση καθετήρα, επεμβάσεων του προστάτη διαμέσου της ουρήθρας και μετά από τραυματισμό του πέους. Επίσης, σε ασθενείς με φίμωση, στους οποίους βγαίνει με δυσκολία η βάλανος αλλά στην συνέχεια αδυνατεί να επιστρέψει στην θέση της. Η βαλανοποσθίτιδα (φλεγμονή της βαλάνου) αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ακροποσθία και η βάλανος διογκώνονται και αλλάζει σταδιακά το χρώμα του πέους από ροζ, κόκκινο έως μαύρο στο τελικό στάδιο. Συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από πόνο. Επειδή η ακροποσθία δεν επιστρέφει στη θέση της εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος και αυτό οδηγεί σε ισχαιμία και νέκρωση στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεσα αντιμετώπιση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γίνεται προσπάθεια με χειρισμούς και χρήση τοπικού αναισθητικού ανάταξης και επαναφοράς της ακροποσθίας στην θέση της για να ομαλοποιηθεί η ροή του αίματος. Σε περίπτωση αποτυχίας απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.