Ανδρολογος-Ουρολογος

ΟΡΙΣΜΟΣ

Είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους καθώς και της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο), «κοκκινίλες στην βάλανο». Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά σε αγόρια μικρής ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή και, κυρίως, μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η κύρια οδός μετάδοσης αποτελεί η σεξουαλική επαφή. Ενώ οι κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι:

Η πιο συχνή αιτία είναι οι μύκητες. Ο κυριότερος μύκητας είναι η Candida, η οποία προκαλεί συχνά και κολπίτιδες στις γυναίκες.

Υπάρχουν αρκετές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που προκαλούν βαλανοποσθίτιδα, όπως για παράδειγμα ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η γονόρροια και τα χλαμύδια.

Υπάρχουν κάποιες δερματικές παθήσεις, όπως  η ψωρίαση, που μπορεί να προκαλέσουν βαλανοποσθίτιδα.

Το δέρμα της βαλάνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και η επαφή με κάποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει βαλανοποσθίτιδα: σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων, μαλακτικά, εσώρουχα,επίσης, προφυλακτικά και λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη σεξουαλική επαφή.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Για να αναπτυχθεί μικροβιακή βαλανοποσθίτιδα, συχνά υπάρχει κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας:

Η φίμωση, ο βραχύς χαλινός ή δακτύλιος της ακροποσθίας εμποδίζουν την αποκάλυψη της βαλάνου και την απομάκρυνση του σμήγματος ενώ πολλές φορές μικρή ποσότητα ούρων παραμένει εσωτερικά, δημιουργεί υγρασία και όλες τις συνθήκες να αναπτυχθούν μύκητες

Κακή υγιεινή της περιοχής.

Σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος αποτελεί αιτία συχνών ή υποτροπιαζουσών βαλανοποσθίτιδων , οι οποίες με την σειρά τους δημιουργούν φίμωση.

Το 60-70 % των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη θα υποβληθούν σε περιτομή.

Ανοσοκατασταλμένοι ασθένεις – πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως συμβαίνει μετά από χημειοθεραπεία ή σε συστηματικές νόσους, AIDS.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ερεθισμός της βαλάνου, «κοκκινίλες στην βάλανο». Έντονη φαγούρα. Πόνος στην περιοχή κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή. Σε σπανιότερες περιπτώσεις φυσαλίδες, έλκη στην βάλανο και την ακροποσθία. Προσοχή μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή, στοματικό έρωτα, πρωκτικό σεξ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η κλινική εξέταση, η επισκόπηση της περιοχής θέτει την διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει αμφιβολία μπορούμε να προβούμε σε:

Καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου, για να βρεθεί το μικρόβιο που προκαλεί τη μόλυνση.

Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα σε συχνές υποτροπές.

Έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Επί επιμονής των συμπτωμάτων στέλνουμε βιοψία από την περιοχή της βλάβης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΣΥΣΤΑΣΗ:

1. Πλένετε προσεκτικά τη βάλανο κάθε μέρα, τραβώντας την ακροποσθία προς τα πίσω. Στεγνώνεται προσεκτικά την περιοχή, να μην παραμένει υγρασία.

2. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από την ούρηση.

3. Η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται, ιδιαίτερα με νέο σεξουαλικό σύντροφο και στην διάρκεια της θεραπείας,

4. Περιτομή αν υπάρχει φίμωση, βραχύς χαλινός, δακτύλιος της ακροποσθίας ή εμφανίζονται πολύ συχνά βαλανοποσθίτιδες.