ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από μια σεξουαλική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συχνά, μάλιστα, αποτελεί πηγή διένεξης με τις συντρόφους τους και αίτιο χωρισμού. Ενώ τα σεξουαλικά προβλήματα αυτά επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό ανδρών, οι περισσότεροι άνδρες αποσιωπούν το πρόβλημα και δεν αναζητούν λύση. Όχι μόνο δεν απευθύνονται στο ειδικό ανδρολόγο, αλλά δε συζητούν καν το πρόβλημα με τη σύντροφό τους. Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία. Επηρεάζει, παγκοσμίως, περίπου 1 στους 3 άντρες, δηλαδή το 33% των ανδρών. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες. Στους άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης. Ενώ υπάρχει μια φυσιολογική και γρήγορη στύση, η ταχεία εκσπερμάτιση ΔΕΝ επιτρέπει στον άντρα να απολαύσει την ερωτική πράξη.

Ο χρόνος της σεξουαλικής διαδρομής μεταξύ των δύο συντρόφων είναι απολύτως υποκειμενικός και εξαρτάται από τη σχέση που εκφράζουν οι δύο σύντροφοι με γνώμονα την ηδονή και τη διέγερση που προκαλεί και προσφέρει ο ένας προς τον άλλον. Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και αυτό που θεωρείται ως «φυσιολογικός χρόνος» είναι περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής η πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται ως εξής:

1. Χρόνος από τη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση περίπου 1 λεπτό. Η εκσπερμάτιση προκύπτει πάντα ή σχεδόν πάντα περίπου εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση (είσοδο του πέους στον κόλπο).

2. Απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης. Αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης μετά την κολπική διείσδυση.

3. Αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις εξαιτίας της πάθησης. Αρνητικές επιπτώσεις και συναισθήματα σε προσωπικό επίπεδο, όπως αγωνία, απογοήτευση και/ή αποφυγή σεξουαλικής και συναισθηματικής εγγύτητας.

Δκρίνουμε δύο τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης:

Πρωτοπαθής (δια βίου) – ο άνδρας από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία εμφανίζει πρόωρη εκσπερμάτιση και διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν καν την κολπική διείσδυση, είτε σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση. Η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση σαφώς είναι ο πιο συχνός τύπος και απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θεραπείας

Δευτεροπαθής (επίκτητη) – εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ μέχρι τότε είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή για να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.

Αιτίες πρόωρης εκσπερμάτισης

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται γα μια πιο πολύπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση τόσο ψυχολογικών, όσο και βιολογικών παραγόντων. Οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, είναι πιθανό να εγκαταστήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ερωτικής πράξης-εκσπερμάτισης που δύσκολα θα τροποποιηθεί αργότερα στη ζωή. Αν στις πρώτες επαφές ο άνδρας βιάζεται να φτάσει σε οργασμό είτε εξαιτίας του φόβου ότι θα αποκαλυφθεί είτε λόγω αισθημάτων ενοχής , αυξάνεται η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα πρόωρης, γρήγορης εκσπερμάτισης.

Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλείται από ψυχολογικούς και οργανικούς παράγοντες.Οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν την επίκτητη μορφή είναι οι εξής:

• Ανατομικές παραλλαγές (βραχύς χαλινός).

• Φίμωση.

• Μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών.

• Μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

• Μη φυσιολογική αντανακλαστική λειτουργία του συστήματος εκσπερμάτισης.

• Παθήσεις του προστάτη, και ειδικότερα χρόνια προστατίτιδα.

• Στυτική Δυσλειτουργία.

• Υπερθυρεοειδισμός.

• Χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

• Βλάβη στο νευρικό σύστημα εξαιτίας κάποιου χειρουργείου, ή τραυματισμού ψυχολογικές αιτίες (στρες, άγχος επίδοσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση, κακές διαπροσωπικές σχέσεις).

• Κληρονομικότητα.

Ποιες οι επιπτώσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση βιώνουν:

• Ελάχιστο έλεγχο της εκσπερμάτισης (95%)

• προσωπικό άγχος (90%)

• Ελάχιστη ικανοποίηση από τη σεξουαλική συνεύρεση (57%)

• Δυσφορία δική τους και της συντρόφου, που σχετίζεται με την εκσπερμάτιση (63%)

Ο αντίκτυπος του προβλήματος στην αυτοεκτίμηση του ατόμου είναι μεγάλος, σε βαθμό που καθορίζει και την προσωπικότητά του. Συχνά οδηγεί σε άγχος, αίσθημα ντροπής, απογοήτευση και κατάθλιψη. Πολλές φορές οι άνδρες καταλήγουν να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή με διάφορες δικαιολογίες. Πρόκειται για διαταραχή απέναντι στην οποία η γυναίκα φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο από ότι στη διαταραχή της στύσης. Στην πρόωρη εκσπερμάτιση η γυναίκα αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του. Από την άλλη μεριά, ο άνδρας μέσα στο μυαλό του, η δυσαρέσκεια της γυναίκας συντρόφου, αποτυπώνεται ως φόβος, αγωνία και εμμονή μιας σκέψης που γίνεται ιδεοληψία: «Δεν θα μπορέσω να κρατηθώ». Και συνήθως το απευκταίο συμβαίνει αμέσως μετά την εισχώρηση.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στις/στους συντρόφους των αντρών, όπως προκύπτει από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως. Συγκεκριμένα :

60% των συντρόφων αντρών με πρόωρη εκσπερμάτιση δήλωσαν ότι ΔΕΝ ικανοποιούνται κατά την σεξουαλική πράξη.

60% των αντρών με πρόβλημα δήλωσαν ότι η σχέση τους θα ήταν πιο ισχυρή αν μπορούσαν να ικανοποιήσουν σεξουαλικά τους συντρόφους του.

75% όσων έχουν ήδη αναζητήσει λύσεις, το έκαναν προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση των συντρόφων τους.

Σε μεγάλο ποσοστό, η χρόνια διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης δημιουργεί και πρόβλημα στύσης, όπως επίσης και η χρόνια στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση. Δηλαδή η μία διαταραχή φαίνεται να επιβαρύνεται από την άλλη και οι δύο μαζί σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχουν στην σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Διάγνωση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση παραμένει μια πάθηση που δύσκολα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται, κυρίως επειδή οι άντρες τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να συζητήσουν τα συμπτώματα με τους γιατρούς, είτε επειδή ντρέπονται, είτε εξαιτίας της πεποίθησης ότι η πάθησή τους δεν αντιμετωπίζεται. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των αντρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό, το 52.2% δήλωσε ότι δεν είχαν καν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή

Ο εξειδικευμένος ανδρολόγος είναι εξοικειωμένος με την ανοικτή συζήτηση σεξουαλικών θεμάτων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μία άνετη, χαλαρή συζήτηση του προβλήματος.

Ακρογωνιαίος λίθος στην διάγνωση του προβλήματος παίζει η λήψη του σεξουαλικού ιστορικού. Το σωστό σεξουαλικό ιστορικό εμπεριέχει ερωτήσεις προσωπικές, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διάγνωση:

• Από πότε άρχισε το πρόβλημα;

• Πώς άρχισε;

• Αν υπήρχε σε όλες τις σχέσεις, πάντα ή περιστασιακά;

• Πόσος είναι ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση;

• Πόσο έχει επηρεάσει το πρόβλημα εσάς και τη σεξουαλική σας ζωή;

• Πώς αισθάνεται και πως αντιδρά η σύντροφος σας;

Στη συνέχεια θα ληφθεί το ιατρικό ιστορικό με καταγραφή όλων των παθήσεων και των φαρμάκων που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος. Ακολουθεί η κλινική εξέταση που περιλαμβάνει και τον έλεγχο του προστάτη καθώς και υπερηχογραφικός έλεγχος. Τέλος, απαραίτητος θεωρείται ο εργαστηριακός έλεγχος (αιματολογικός, ορμονικός έλγχος) και, συχνά, καλλιέργεια σπέρματος σε υποψία λοίμωξης του προστάτη. Στην όλη διαδικασία συμπληρώνεται και ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για την πρόωρη εκσπερμάτιση που θα επιτρέψει την πιο αντικειμενική αξιολόγηση του προβλήματος και τη σύγκριση με το αποτέλεσμα της θεραπείας

Θεραπεία

Η φαρμακοθεραπεία, η ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη καθώς και οι σεξουαλικές τεχνικές που καθυστερούν την εκσπερμάτιση, συνδράμουν στην ικανοποιητική σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Συνήθως, στους περισσότερους άνδρες εφαρμόζουμε συνδυασμό θεραπειών επειδή έχει καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα

Αν υπάρχουν ανατομικές παραλλαγές , όπως βραχύς χαλινός ή φίμωση τότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είτε με πλαστική χαλινού είτε με περιτομή. Αυτές οι επεμβάσεις, πλέον, πραγματοποιούνται εύκολα, ανώδυνα, παρέχοντας το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με την χρήση laser. Πολύ συχνά μπορούν και να αποκαταστήσουν την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Αρχική επιλογή είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρησιμοποιούμε φάρμακα που λειτουργούν ευεργετικά, παρατείνοντας τον χρόνο της σεξουαλικής πράξης. Οι δόσεις εξατομικεύονται, αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης. Πλέον υπάρχουν νεώτερα φάρμακα για περιστασιακή, κυρίως, χρήση προσφέροντας μεγαλύτερη απόλαυση. H χρήση τοπικών αναισθητικών αλοιφών και αντίστοιχων spray αποτελεί επιλογή αλλά με αρκετά μειονεκτήματα. Επίσης, τα προφυλακτικά με επιβραδυντικές ουσίες προσπαθούν να συνεισφέρουν όμως πρόκειται για μία προσωρινή λύση.

Επιπρόσθετα, εκπαιδεύεται το ζευγάρι σε τεχνικές επιβράδυνσης της εκσπερμάτισης. Οι δύο σύντροφοι καλούνται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιχνιδιών (squeeze technique και stop-start τεχνική), με στόχο τον εγκεφαλικό έλεγχο του προβλήματος.

Τέλος, υπάρχουν ατομικές ψυχοθεραπευτικές υποστηρικτικού τύπου προσεγγίσεις, που απαιτούν όμως μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεραπείας, με βαθύτερη ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση.

Ο θεραπευτικός στόχος στην πρόωρη εκσπερμάτιση δεν εστιάζεται μόνο στην αύξηση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση αλλά και να αποκτήσει ο άνδρας τον έλεγχο αυτής. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται τόσο η συναισθηματική εγγύτητα όσο και η σεξουαλική ικανοποίηση του ζευγαριού!!

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσουμε!!!